lunes, 12 de octubre de 2009

La llarga ombra de l'hikikomori


Sens dubte, el jove del s.XXI ha estat el de l'explosió de les noves tecnologies. Amb tot, també han aparegut noves malalties relacionades amb un ús desmesurat d'aquestes eines. Coneixeu-les, informeu-vos i preveniu-les.

Algú ha sentit a parlar del terme hikikomori?
Aquesta paraula japonesa que es podria traduir per semblant a "reclusió" o "aïllament", fa referència als joves d'aquell país que passen dies, i fins i tot setmanes, tancats a la seva habitació.
Es clar que Catalunya no és Japó, i també és cert que els joves, gràcies a les noves tecnologies, creixen aprenent alguns valors positius i l'entorn digital els permet generar i valorar continguts.
  • Però fixem-nos en aquestes dades per reflexionar
A l'informe sobre usos de les TIC i joves, elaborat per la Secretaria de Joventut i penjat a la pàgina www.gencat/joventut, hi ha algunes dades que inviten a la reflexió. La meitat dels nens de més de deu anys fan servir Internet cada dia; el 89,2% dels adolescents entre 15 i 16 anys tenen un telèfon mòbil, i només un 16,1% dels pares compren videojocs als seus fills.
  • I què en diuen els experts?
Els experts veuen amb preocupació la manera en què els adolescents entren en contacte amb les noves tecnologies.
En un informe recent, els professors Castellana, Sánchez-Carbonell, Chamarro i Grander enumeren els perills a què s'enfronten els adolescents que fan servir Internet.

  1. Els continguts il·legals: van des de la pornografia infantil fins al racisme.
  2. Els continguts nocius: (violència, drogues, sexe adult...).
  3. Els riscos d'interacció social.
  4. El comerç electrònic.

+ informació a www.jove.cat

1 comentario:

  1. És una informació molt interessant, i segurament que si entre nosaltres i els pares, els ensenyem a fer un ús adequat de l'ordinador, l'internet... podrem evitar que els infants del futur tinguin hikikomori (o com s'anomeni aquesta "enfermetat")

    ResponderEliminar