domingo, 18 de octubre de 2009

L'entorn del TDAH

El bloc de la Roser, en l'entrada de "TDAH infantil" ens deia que el TDAH (Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat) és un trastorn neurobiològic de base genètica, que provoca un desequilibri significatiu d'alguns neurotransmissors del cervell.
És un problema de falta d'atenció, accés d'activitat, impulsivitat o alguna combinació d'aquestes.

Ja sabem el que és, però sabem on ens podem adreçar en cas de que algun nen/a pateixi d'aquest trastorn? Us convido a que us informeu en aquesta recerca d'informació, on tractaré aspectes de pàgines web on adreçar-se, experiències, llibres relacionats...

  • Per començar, citar una fundació que m'ha semblat força interessant i completa on poder adreçarn-nos en casos de TDAH.
"Adana Fundación"
Es va constituir el 6 de maig de 1997, i s'inscriu en el Registre de Fundacions privades de la Generalitat de Catalunya, amb el número 1102, el 25 de setembre del mateix any.
Adana és una fundació sense ànim de lucre.
Aquesta fundació te la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones amb TDAH. Creada per informar, formar i ajudar a tots els que estiguin interessats en aquest trastorn, pretén desenvolupar tots els mitjans possibles per reduir els efectes negatius que que el TDAH provoca en els nens, joves i adults, per a que aquests, s'integrin feliçment en la seva vida diària.

A més a més aquesta fundació te com a objectiu sensibilitzar als pares, professionals de la salut, mestres, professors, escoles i en general a la societat per a que es doni un canvi d'actitud i s'aprenguin estratègies per el seu maneig.

"Adana Fundación" tracta des de nens/es fins adults, com ja he dit abans, personalment em volia centrar en nens/es i en professionals ja que serà el meu futur.
Per això us volia citar activitats que es realitzen en la fundació.

Activitats per nens:
- Tallers de teatre
- Reeducacions psicopedagògiques
-Activitat deportiva-terapèutica

Activitats per professionals:
-Cursos
-Conferències

Per a més informació sobre altres fundacions de Catalunya i fora d'aquesta aquí teniu un llistat on us podreu adreçar:

Catalunya - TDAH Catalunya
- TDAH Vallès
- Ateda
Andalusia - Aspathi
Aragó - Atenciona
Cantàbria - Acanpadah
Castilla i Lleó - Asanhi
Comunitat Valenciana - Apnadah
Galícia - Anhida
Madrid - Anshda

  • Aquí teniu llibres d'interès relacionats amb el TDAH
"Aprendiendo con los niños hiperactivos"
de Thomson, Paraninfo.

Aquest llibre és una recopilació de totes les tècniques d'intervenció cognitives conductibles per a nens hiperactius dirigits a tots els professionals que treballen amb ells.

"El niño insoportable"
de Greene, Ros.

Un nou enfocament per comprendre i educar a nens crònicament inflexibles i que es frustren amb facilitat.

"Testimonios de madres con hijos hiperactivos"
de VV.AA.

Llibre que recull testimonis directes de mares de nens amb TDAH.

"El niño hiperactivo"
de Moreno Garcia, Inmaculada.

Les mares i pares trobaran en aquesta guia informació sobre el TDAH i orientacions pràctiques per afrontar les dificultats del seu fill en tots els aspectes.

  • Experiencia d'una mare amb un nen amb TDAH
Aquí us deixo les paraules d'una mare que ha pogut viure una experiència del seu fill amb TDAH.

2 comentarios:

  1. Voldria recalcar, com parles en aquesta entrada, la importància que té el fet que les famílies i l'entorn de l'infant estigui ben informat sobre el trastorn que pateix.
    Actualment hi ha molts tractaments i moltes tècniques per ajudar a aquests infants, i els metges i psicòlegs que ho diagnostiquen ja s'encarreguen d'informar a les famílies, però és molt més complicat d'assolir si les famílies no tenen molt present la diferència entre la personalitat de l'infant i les seves mancances a nivell del trastorn.
    Cercant informació en els recursos que tu proposes podran trobar respostes a actituds de l'infant com per exemple donar-se compte de coses tan senzilles com el perquè no li agrada jugar mai en família però sí a l'ordinador, perquè interromp sempre en les converses, perquè a casa se sap la lliçó i no aconsegueix aprovar els exàmens, perquè oblida les coses i els seus objectes, perquè és tan inflexible i insistent amb les coses que ell vol, i un llarg etcètera de característiques associades al TDAH.

    Si algú coneix alguna persona que el pateixi, li agradarà llegir aquest article de La Asociación Mexicana por el Déficit de Atención, Hiperactividad y Trastornos asociados A.C. fins al final perquè el/la veurà identificat/da i és força divertit.

    ResponderEliminar
  2. Hola Soraya !
    He llegit la teva entrada al bloc, i m'ha semblat molt interessant. Et volia comentar que he trobat una pàgina on hi ha molts llibres diferents sobre el TDAH i ja que tu has parlat d'uns quants, t'amplio la informació.

    Et deixo la pàgina:

    http://www.casadellibro.com/busquedas/quickResults?tbusq=c&buscar=TDAH&in=0&lang=es_ES&ca=3088&gclid=CIzBpuSt-Z0CFaBb4wod_A9wqg


    Salutacions!
    María

    ResponderEliminar